2009 m. birželio 30 d., antradienis

Graikijos komunistai

Vakar buvau šokiruota, kai delfyje perskaičiau Graikijos parlamentaro Konstantino Alisandrakio iš Komunistų partijos pasisakymus ESBO Parlamentinėje asamblėjoje Vilniuje:

„Koks bebūtų svetingumas, reikia nepamiršti, kad šitoje šalyje labai pažeidžiamos žmonių teisės, nes čia draudžiami komunistinės ideologijos ženklai. Turiu omenyje tai, kad varžoma politinė veikla, taigi nėra politinės laisvės", - Seimo rūmų, kur vyksta sesija, Kovo 11-osios salėje rėžė K. Alisandrakis.

Anot parlamentaro, „daug žmonių, įskaitant šios šalies prezidentą, gyrė nacistų pagalbininkus". Graikų parlamentaras piktinosi, kad buvę komunistai sodinami į kalėjimą, ir paminėjo M. Burokevičių.

Pasišovęs priminti „demokratinių teisių pažeidimus Lietuvoje", svečias buvo nutildytas posėdžio pirmininko, kuris pareiškė, kad „šia tema nediskutuojame", ir K. Alisandrakiui nebeleido kalbėti.

Graikijos politiką papiktino pernai Seimo priimta Susirinkimų įstatymo pataisa, kuria uždrausta viešai demonstruoti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR simboliką. Taip pat uždrausta viešai atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS arba LSSR himną, demonstruoti už Lietuvos gyventojų represijas atsakingų Vokietijos nacionalsocialistų arba SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus.


Nu kaip taip galima kalbėti Lietuvoje, mačiusią komunizmo tamsiąją pusę, ir visai nepasidomėjus šalies istorija, ir apskritai kontekstu...

Kalbant apie KKE Graikijoje, tai Juntos valdymo metu ji irgi buvo uždrausta, daug jos narių buvo persekiojami, daug emigravo į Sovietų Sąjungą. Šalyje atstačius demokratinį rėžimą 1974 metais draudimas buvo atšauktas, tačiau to tikrojo komunistinio rėžimo, tokio kaip pas mus Graikija niekada nepatyrė.

KKE partija čia turi daugmaž stabilų elektoratą, ir paprastai per rinkimus gauna iki 10 proc. balsų. Pavyzdžiui per paskutinius Parlamento rinkimus 2007-aisiais gavo 8,15 % balsų (580 000), o į Europarlamentą šiemet išsiuntė 2 savo narius, gavusi 8,35 % balsų (425 000).

Jeigu kam įdomu - čia KKE puslapis internete anglų kalba : http://inter.kke.gr

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą